目次
- PART ONE(総論)
- Chapter Ⅰ Introduction(はじめに)
- 1.General(全般)
- 2.Comparison of the Hotel Industries of the World(世界での位置)
- 3.What are“Ryokans”?(日本旅館とは何だ!)
- 4.The List of Major Hotels Opening in Japan(ホテル開業年度)
- 5.An Ordeal for Hotels in Japan(大きな試練が来た)
- 6.Hotel Chains(ホテルチェーンについて)
- 7.The Aftermath of the Great Earthquake,March 11,2011(震災後)
- 8.An Interview with Mr.Toshiro Ogita,the President of Hotel Okura(ホテルオークラの荻田社長のインタービュー)
- Chapter Ⅱ Ryokans(日本旅館論)
- 1.The Definition of“Ryokans”(日本旅館とは何か?)
- 2.The Current Situation of Ryokans(旅館の現状)
- 3.Ryokans and Onsen(旅館と温泉との関係)
- 4.Why Ryokans Disappeared?(何故、旅館は減少するのか?)
- 5.Innovation of Ryokans(旅館の再生への途)
- 6.An Interview with Mr.Yoshihiko Oda,Excecutive Vice President,Kagaya Ryokan(加賀屋小田副社長とのインタービュー)
- Chapter Ⅲ Service and the Japanese(日本人とサービス)
- 1.The Perception of Hotels(日本人が想うホテル像とは)
- 2.The Definition of Service(サービスとは何か?)
- 3.The Perception of“Service”by the Japanese(日本人のサービス観)
- 4.Service is Free(サービスはタダの意識があった)
- 5.Tipping Practices in Japan(日本でのチップ)
- 6.An Interview with Mr.Tsutomu Ishizuka,President of The Japan Hotel School(日本ホテルスクール石塚理事長・学長インタービュー)
- Chapter Ⅳ The History of Hotels in Japan(日本のホテルの歴史)
- 1.Opening Doors to the Outer World and the Meiji Era(開国から明治維新)
- 2.After the War(戦後)
- 3.Miraculous Economic Expansions(高度経済成長期)
- 4.Modernization of Japanese Society(次第の豊かになる民生)
- 5.Tokyo Olympic Games(東京オリンピックの開催)
- 6.Architectural Background of Hotel Construction Before the 1970s(1970年代までのホテル建築)
- 7.Golden Bubble Days(バブルの爛熟の日々)
- 8.Austerity Following the Paradise Days(バブル崩壊後のホテル)
- Chapter Ⅴ The Categories of Hotels(ホテルの種類)
- 1.The Categories of Hotels(ホテルの区分)
- 2.City Hotels(都市型ホテル)
- 3.Hotels without F&B(宿泊特化ホテル)
- 4.The Birth of Medium‐priced Hotels(中間帯価格ホテル登場)
- 5.Resort Hotels(リゾートホテル)
- 6.Love Hotels(ラブホテル)
- 7.Capsule Hotels(カプセルホテル)
- 8.An Interview with Mr.Tetsuo Kuboyama,the President of the Windsor Enterprise Company(ウインザー・エンタープライズ社長窪山哲雄氏とのインタービュー)
- Chapter Ⅵ International Brand Hotels(海外ブランドの日本上陸)
- 1.The Absence of International Brands(外資の進出途絶えた時期)
- 2.The Rush of International Brand Hotels(外資上陸ラッシュ!)
- 3.After the Bubble Burst(バブル後の動き)
- 4.Merger and Acquisitions by US Hedge Funds(外資ファンドの買収攻勢)
- 5.An Interview with Mr.Tad Hara(フロリダ・セントラル大学の原教授へのインタービュー)
- Chapter Ⅶ Management Structures(経営形態)
- 1.Current Management Structure(経営の現状)
- 2.Gross Turnover Ranking(売上高ランキング)
- 3.Hotel Management in Japan(日本的経営風土)
- 4.The Separations of Three Functions(所有、経営、運営の3権分離)
- 5.Globalization of Management Styles(経営の国際化)
- PART TWO(各論)
- Chapter Ⅷ The Lodging Industry(宿泊事業)
- 1.The Size of the Lodging Industry(市場規模)
- 2.Revenue Structure in Hotels(収入構成比)
- 3.Room Occupancy Rates(客室稼働率)
- 4.ADR and RevPAR(平均客室単価とレブ・パー)
- 5.Reservations(予約管理)
- 6.Customers’ Rankings(顧客評価ランキング)
- 7.Bathrooms(浴室について)
- 8.Spas(スパ)
- Chapter Ⅸ Marketing(市場動向)
- 1.Segmentation of the Market(市場の多様化)
- 2.Marketing for Japanese Guests(日本人客市場)
- 3.Marketing for International Guests(訪日外客動向)
- 4.Marketing for Chinese Guests(中国人客)
- 5.Seasonal Events at Hotels(ホテルと季節)
- 6.Marketing Plans for Seasonal Events at Hotels(ホテルでの季節催事)
- Chapter Ⅹ The Restaurant Department(レストラン部門)
- 1.The Outlook for the Food Industry(日本の飲食市場)
- 2.Three Meals a Day(朝昼晩)
- 3.The Categories of Restaurants(レストランの種類)
- 4.The Revival of Hotel Restaurants(レストランの再生)
- 5.The Birth of Two Extremes During the Last Two Decades(価格の極端化)
- 6.Bar Operations(酒場の管理)
- 7.Take Home Meals(中食の伸長)
- Chapter ⅩⅠ Banquets(宴会部門)
- 1.The Current Situation(現状とは)
- 2.Historical Background(歴史的背景)
- 3.The Special Character of Hotels(日本ホテルの特質)
- 4.The Beginning of Corporate Use(企業利用の開始)
- 5.Private Use by Individuals(個人の婚礼利用は1970年代から)
- 6.Various Types of Meetings(各種会合)
- 7.MICE(国際会議)
- 8.Funeral Services(法宴)
- 9.“Bohnen‐Kai”(忘年会),or“Forgetting Parties”
- Chapter ⅩⅡ Weddings(婚礼部門)
- 1.The Current Situation of Marriage in Japan(現在の婚礼事情)
- 2.The Importance of Wedding Revenue(婚礼が大黒柱)
- 3.The Environment of Wedding(婚礼の周辺)
- 4.The Diversity of Wedding Operations(婚礼受注の多様化)
- 5.Resort Weddings(リゾート挙式)
- 6.Resort Weddings in Okinawa(沖縄でのリゾート・ウエデング)
- 7.Future Aspects of The Wedding Business in Japan(今後の婚礼の展望)
- Chapter ⅩⅢ Human Resources(人事勤労)
- 1.At a Glance(概観)
- 2.Organization(組織)
- 3.Status of Employees(社員身分)
- 4.Salaries and Wages(給与システム)
- 5.Recruitment(採用)
- 6.Placement(配属)
- 7.Career Path(キャリア・パス)
- 8.Trainings(教育訓練)
- 9.Labor Problems(労働組合)
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